Igennem mit lange liv har jeg lavet mange forskellige ting. Jeg blev uddannet som tøjekspedient, arbejdede på lager, var repræsentant og til slut slagteriarbejder. Det var først i midten af halvfemserne efter en skade i ryggen, at jeg fik muligheden for at videreuddanne mig, hvilket endte med en folkeskolelærer eksamen.Udover at være folkeskolelærer har jeg udgivet en række bøger, der handler om naturen og menneskene langs Randers Fjord.
Der var vist noget med at Duehviskeren havde raget på præsidentens kæreste. Så mødte han op sammen med nogle andre fra Krillerbasserne, men Duehviskeren havde et oversavet jagtgevær i rygsækken sammen med sin hash. Så hev han jagtgeværet frem og gav Krillerbassernes præsident et skud hagl i hovedet, råbte Axel.
– Det var ikke i hovedet. Far siger at han skød ham i brystet. Far så det selv. Han var inde for at få en formiddags øl. I Frontlinjen er en hyldest til de mange lærere, som bruger det meste af deres liv på utilpassede unge.
Der er gået over 50 år, siden jeg stagede min lille træpram ud af kanalen i Uggelhuses lille jollehavn med det nyindkøbte jagtgevær liggende på toften. Det blev i høj grad starten på en verden af oplevelser som jæger. Sidenhen kom bukkejagten til, selvom fjordjagten altid var i mit hjerte og omdrejningspunkt som jæger. Pludselig som et lyn fra en klar himmel kom coronaen. Ingen fællesjagter. Jeg blev brutalt sat tilbage i tiden. Dernede, ikke så langt borte lå fjorden og kaldte på mig. Jeg fandt tilbage til mine jagtlige rødder. Det er det som Krikandedammen handler om, mine rødder.
Året er 1340. Danmark har ingen konge haft i otte år. Vi følger den unge bondesøn Svend Christoffersen, som forlader sin fars gård på Djursland for at udleve sin drøm om at blive kriger. Det er en urolig og farlig tid. Forholdet mellem de jyske stormænd og landets magthavere, Grev Gert og Grev Johan er højspændt. Landet vånder sig under skattetrykket. Fattigdommen sender folk fra hus og hjem. Kæltringerne hærger og plyndrer og gør landevejene usikre. Svend bliver huskarl hos Niels Ebbesen på Nørreriis, hvor han får brug for al den våbenlærdom, som hans far har givet ham.
Hun tog et par hurtige skridt for at genvinde balancen, men tippede den topfyldte pande og hældte en stor del af indholdet ned i skødet på Martin. Han udstødte et brøl af smerte og tumlede over til vasken greb karkluden og pressede den mod sit skridt, der var indhyllet i brun sovs og leverstykker. Hvis ikke det havde været så farligt, var det vildt grinagtigt. Faderen hoppede rundt og pressede en klud mod sin glødende pik, mens han strøede leverstykker rundt på gulvet. Dorthe stod ligbleg med panden der stadig boblede.
– Jamen så hjælp mig da din fede kælling, skreg han.
Det er nye tider! Den seksuelle frigørelse er kommet ud på landet til den søvnige lille landsby, hvor vores hovedperson Karsten er vokset op og vender op ned på det lille samfund. Han skal sammen med de andre unge i landsbyen finde sine egne fødder at stå på efter folkeskolen. Det er slet ikke så let endda.
Det handler om den stille stund på fjorden, hvor ænderne pludselig svirrer over lokkerne, eller bukken pludselig står der i lysningen. Det er også de spændende fortællinger som jeg har lagt ører til på foreningsaftener i den lokale jagtforening, og andre steder hvor jægere mødes og fortæller. Det er de mange fantastiske fortællinger jeg har gengivet i bogen.
Det er min første og hidtil eneste digtsamling. For lang tid siden, lige dengang jeg havde mødt min elskede kone og stod foran at skulle giftes kom ideen med at skrive digte til mig. Digtsamlingen handler i høj grad om kærligheden mellem to mennesker der har fundet sammen og er fast besluttet på at dele deres liv med hinanden. Digtsamlingen handler også om den kærlighed til naturen, som har præget hele mit liv og stadig spiller en stor rolle i mit liv.
For det er det jægere gør! Bogen består af en række noveller, hvor jeg tager læseren med på jagt på fjorden og i skoven. Det er ikke nødvendigvis de store resultater der fortælles om. Det er selve jagtoplevelsen der i centrum i mine fortællinger. Glæden ved at sidde på fjorden en oktober morgen sammen med hunden. Eller at sidde en stille aften i maj måned og lytte til gøgen, iagttage en mager tæveræv på jagt, mens man venter på den buk, som måske ikke kommer og se tusmørket lægge sig som et fløjlsblødt tæppe over landskabet.
De er derude! De går imellem os. Alle de skyggeeksistenser som ingen bemærker, men som dog har deres berettigelse. Jeg har igennem mit liv hørt rigtig mange historier, historier som er fortalt på slagtegangen på de store svineslagterier, ved forældresamtaler på skolerne, eller blandt motorcykelfolket. Det har længe været et mål for mig, at skrive en bog der fortæller deres historie, dem som ingen ellers beskæftiger sig med. Fortælle om deres nederlag og små sejre. Nogen går til grunde, andre kommer på mirakuløs vis videre.
Fjordjæger. Bukkejæger. Uden kuglefang. De tre bøger er udsolgt fra forlag, kontakt os for nærmere information, nogle af dem kan godt skaffes endnu.
Jeg er jo født og opvokset i en lille landsby langt ude på landet og med en stor fjord som nabo. Bogen består af en perlerække af fortællinger om de mennesker, som har befolket min barndoms verden. Deres glæder og skuffelser, og sidst men ikke mindst de mange spændende beretninger der altid findes i små landsbysamfund blandt mennesker, som har levet i pagt med naturen og har antaget den omgivende naturs farver i deres sjæl.
Bogen Fjordjæger er min debut som forfatter. Jeg havde i flere år haft lyst til at skrive, men det var en grænseoverskridende oplevelse på havet en iskold vintermorgen, hvor jeg i mange timer svævede i overhængende livsfare der endelig satte mig i gang. Efterfølgende oplevede jeg en skræk for vandet, hvilket for mig var en katastrofe, da jeg jo tilbragte det meste af min tid på fjorden. Jeg satte mig ved skrivemaskinen, ja du hørte rigtig, skrivemaskinen og skrev mine oplevelser ned. Jeg solgte historien til et ugeblad for den nette sum af 1500 kroner. Skrækken var væk! Lysten til at skrive var kommet for at blive. Fjordjæger skrev jeg i 1994, mens jeg læste til lærer på seminariet i Århus. Den handler om glæden ved at drive jagt på fjorden. Andejagt, der findes i min verden ikke noget mere oprindeligt end jagten på fjordens vilde fugle, så må man gerne beholde fasanjagterne for sig selv, hvis bare jeg kan sidde en tidlig morgen på fjorden og nyde det vilde liv derude.
Bogen udkom året efter Fjordjæger og er en hyldes til husmandsbukkejægeren. Jægeren med de ti tønder land. Det er en beretning om anstandsjægerens glæder og skuffelser. Oplevelser fra hundrede af timer i et markskel, et skovbryn, i kanten af en lysning kun i selskab med naturens vilde skabninger. Det er ikke i bogen her, beretningen om rekordtrofæet findes, der faldt efter en stille morgens pursch. Mine og mine venners bukke er i en helt anden kategori. Men de opfylder dog alle et væsentligt punkt i det at være jæger. De rummer jagtoplevelsen. Nyd Tom Juhl Nielsens smukke tegninger.
Uha da. Det er en beretning om en periode i mit liv, hvor hele tilværelsen slog en regulær kolbøtte, og jagten var eneste faste holdepunkt i et snotforvirret liv. Ingen sikkerhed eller kuglefang om du vil. Her i bogen kommer du til at høre om andejagt der ender i husmoderstrip. Vi skal sammen på bukkejagt, mens hylden blomstrer. Vi skal med Sheriffen fra Floes på svinejagt i en dansk have. Den blå mand slæber os med på haretramp i lersumpen og mange andre historier fra naturens verden.
Kontakt os